brown-bear-plush-toy-on-bed-860882

Bedtijdritueel

Ken je dat? Je doet altijd iets voor het slapen gaan… en je doet het een keer niet. Vervolgens kun je de slaap niet vatten…
Je wijkt dus af van bedtijdritueel dat je doorgaans hanteert. Dit vinden je hersenen niet zo fijn, want die zijn voor een deel geprogrammeerd. Je geeft met je bedtijdritueel een seintje aan de hersenen ‘het is tijd om te gaan slapen’.

Dit werkt ook zo met bij jouw kleintje. Een goed bedtijdritueel helpt je kleintje om een seintje aan het lichaam af te geven ‘het is tijd om te gaan slapen’.
Sommige ouders maken hier een enorm uitgebreid ritueel van, maar bedenk goed, je moet het ook kunnen uitvoeren als je weinig tijd hebt. Juist als je gaat haasten, voelt je kleintje dit aan en ben je uiteindelijk nog langer bezig om je kleintje in slaap te krijgen.

Het bedtijdritueel begint eigenlijk al in de woonkamer, je bouwt de dag rustig af. Je wilt zorgen voor rust, dus zacht licht en geluid. Je zorgt dus voor een prikkelarme omgeving. Televisie en andere schermpjes wil je voor het slapen gaan mijden, deze maken je juist alert. Wel kan je bijvoorbeeld nog een boekje voorlezen, een spelletje spelen of nog even samen rustig spelen.

Vervolgens heb je bij het naar bed gaan, bepaalde routines, handelingen die je in een bepaalde volgorde uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan tanden poetsen, wassen, verschonen, pyjama aan etc. Ook dit is een vast onderdeel van het bedtijdritueel.

De meeste ouders sluiten het bedtijdritueel af met een knuffel of kus en vervolgens in bed leggen. Hiertussen kunnen nog allerlei elementen worden toegevoegd, maar zoals al geschreven, let op dat je deze altijd doet.
Een aantal fijne bedtijdelementen kunnen zijn:
– (baby)massage
– douchen/badderen
– voorlezen
– zingen
– dag nabespreken
– knuffelen (op grote bed)

De kunst is om te zorgen voor een fijn bedtijdritueel dat altijd haalbaar is. Maak het dus niet te groot en meeslepend, maar wel praktisch uitvoerbaar.
Overigens hoef je niet bij ieder slaapje het hele riedeltje uit te voeren, je wilt niet voor ieder slaapje je kindje in bad zetten ;-). Maar als je dit altijd ’s avonds doet, dan doe je dit dus altijd ’s avonds.
Wees niet bang dat als je kindje bij een ander slaapt, niet zal slapen omdat jij dat ene slaapliedje niet zingt… kinderen weten feilloos bij wie welk ritueel hoort en doen daar niet moeilijk over. (Oke… met een volle luier aan slapen is natuurlijk niet fijn als het verschonen overgeslagen wordt 😉 )

Maak van het bedtijdritueel echt een fijn momentje, zodat je kleintje lekker ontspannen kan gaan slapen!

Add a Comment

You must be logged in to post a comment