Hoeveel moet een peuter slapen?

Peuterslaap… hoeveel slaap heeft een peuter nou eigenlijk nodig? peuterslaap

Ieder mens heeft zijn eigen slaapbehoefte, waar de één nog 7 uur per nacht slaap nodig heeft, heeft de ander 9 uur slaap nodig. Zo geldt dit ook  voor peuterslaap.  In totaal slapen peuters  zo’n 11- 13 uur per dag.  Je ziet vaak dat als het middagslaapje vervalt, er in de nacht langer geslapen wordt.

Peuters kunnen nog wel tot de leeftijd van 4 jaar overdag slapen. Sommige peuters geven rond de 2,5 jaar het middagslaapje op. Anderen gaan vrolijk verder met het middagslaapje totdat zij naar school toe gaan. Beiden is prima, mits er geen bedtijdbattles ontstaan.

Ontstaan er in de middag of avond bedtijdbattles, dan is het goed om het slaapgedrag van je peuter onder de loep te nemen. Vaak wordt er in de middag te lang geslapen, waardoor er ’s avonds gedoe ontstaat.
Verkort eerst het middagslaapje, voordat je deze helemaal laat vervallen. Maak je kindje na ongeveer een uurtje slapen weer wakker. In de avond gaat je kindje dan wat eerder naar bed dan gebruikelijk.

Vanuit de Droomritmemethode adviseer ik altijd om wakkertijden aan te houden. Dat wil zeggen dat je rekent vanaf het moment dat je kindje wakker wordt.
Voor een peuter van 2 jaar hanteer je het 5-5 ritme. Dus na het wakker worden, 5 uur wakker en dan weer naar bed.

peuterslaap2Duurt het op een gegeven moment in de middag erg lang voordat je kindje in slaap valt? Dan hanteer je het 6-6 ritme, oftewel 6 uur wakker na het ontwaken. Eventueel kort je in de avond de wakkertijd in. Dit is echt maatwerk.

Veel kindjes in de leeftijd van 3 jaar laten het middagslaapje vervallen. Kijk goed naar je kindje. Ze geven duidelijk aan of er behoefte is aan slaap of niet. Is je kindje erg jengelig aan het einde van de dag? Dan is dit duidelijk een teken van vermoeidheid. Kijk of je dan een klein powernapje kan laten plaatsvinden aan het begin van de middag.

Naast het laten vervallen van middagslaapjes, kan ook de overgang naar een nieuw bed een grote stap zijn. Wil je weten hoe je dit kunt aanpakken? Lees daarvoor ook deze artikelen:

Naar een groter bed… de theorie

De overgang naar een peuterbed… de praktijk

WhatsApp Image 2021-06-05 at 12.29.01 (1).jpegNaast een goed ritme is ook een fijn bedtijdritueel van groot belang. Een collega slaapcoach heeft prachtige bedtijdritueelkaartjes gemaakt (en ik mocht meehelpen). In deze webshop kun je deze prachtige kaartjes bestellen als download of als echte kaartjes. Ik heb voor jou een speciale kortingscode waarmee je 20% korting krijgt op deze bedtijdritueelkaartjes. De code is: PuurMiranda20%

Comments are closed.