baby-child-close-up-crying-47090

Troosten

Als je al eens met mij hebt gesproken, weet je dat ik fel tegen ‘laten huilen’ ben, zeker bij kinderen jonger dan 6 maanden oud. Alle kinderen huilen natuurlijk en in de eerste 6 levensweken bouwt dit alleen maar op, om vervolgens weer af te nemen. Huilen is een signaalfunctie, bedoelt om wat duidelijk te maken. Immers een baby kan niet vertellen wat er aan de hand is. Er kan bijvoorbeeld gehuild worden om honger, dorst,  een vieze luier, pijn of behoefte aan contact. Aan de ouder(s)/ verzorger(s) de kunst om te achterhalen wat er speelt.

Door te reageren op het huilen maakt je kindje minder stresshormonen aan. Stress is voor niemand goed, het belemmert je in je ontwikkeling en bij de hele kleintjes is het ook van invloed op de hechting (vertrouwensrelatie). Als je niet reageert op het huilen, geeft je kindje waarschijnlijk het huilen vanzelf op, simpelweg omdat het zich niet gehoord voelt. Dit wil je echt voorkomen! Probeer je kindje dus zoveel mogelijk te troosten.

Een bekende troostwijze is de troostvolgorde van KARP, te onthouden met de 5 S’en:

1. Swaddling
Inbakeren, lekker stevig en met de armpjes langs het lijfje.

2. Side / Stomach Position
Je baby op zijn zij en met zijn gezichtje van je af dragen. Ook het slapen op de zij geeft de baby minder onrust dan de rugligging. Hetzelfde effect is er ook als je baby op zijn buik ligt . Het algemene advies is om baby’s op de rug te  laten slapen. Dit vermindert de kans op wiegendood aanzienlijk. Leg je baby nooit zonder jouw zicht op zijn zij/ buik en overleg dit altijd met een arts!

3. Sushing
Troostgeluiden als ‘SSSST’. Doe dit hard en continu.

4. Swinging
Schommelen en wiegen, ritmisch.

5. Sucking
Zuigen op speen, handjes of tepel.

Echter zijn er nog veel meer mooie manieren om je kindje te troosten. Denk aan:
– zachtjes te  praten/ zingen
– neuriën
– massage
– wrijven/ aaien
– dragen/ wiegen
– white noise (geluiden op de achtergrond die herkenbaar zijn vanuit de baarmoeder, bijvoorbeeld de stofzuiger, lopende kraan, hartslag etc. )
– gebruik van geuren, een doekje of knuffeltje die naar mama ruikt
– drinken aan de borst

Heel prettig is, zeker bij kindjes die veel huilen, te dragen. Om het jezelf makkelijker te maken schaf je hiervoor een draagdoek of draagzak aan. Laat je hierin goed informeren!

Blijft jouw kindje veel huilen, ondanks alle troostpogingen? Dan speelt er waarschijnlijk fysiek iets. Neem contact op met een kinderarts en laat alle mogelijkheden uitsluiten. Laat je hierbij niet afschepen met ‘alle baby’s huilen’! Als jij het gevoel hebt dat er iets niet aan de haak is… dan klopt zeer waarschijnlijk jouw gevoel!

 

 

Comments are closed.